fbpx

Reduktion eller restriktion

Reduktion eller restriktion?

Du kender det sikkert. Det med at starte et vægttab eller en sundere livsstil. Man lægger sin kost om fra den ene dag til den anden og opdeler madvarer i to kategorier: de sunde/slankende og de usunde/forbudte madvarer.

Men når vi opdeler vores mad på dén måde, skaber vi misforståelser, fjerner fokus fra det vigtige og opbygger et usundt forhold til mad generelt. Det er nemlig ikke madvaren i sig selv, der kan være usund, men mængden af den.

Det er altså din adfærd og dine vaner, der ændrer din livsstil i usund eller sundere retning. Én sodavand eller ét såkaldt “cheat-meal” ødelægger ikke dit helbred, dit vægttab eller din sundhed. Men det gør det derimod hvis du drikker/spiser det HVER dag.

Men hvad skal man så gøre?
For vi ved jo godt alle sammen, at slik og sodavand hver dag ikke gør noget godt for sundheden og at man i stedet skal spise flere grøntsager og dyrke mere motion. Dét du kan ændre på er dine vaner og din adfærd.

Slut med at opfinde “forbudte madvarer”. Dette todelte syn skaber en alt-eller-intet-effekt for dig og får korthuset til at ramle idet du spiser noget fra den “forbudte” kategori og så er man tilbage i de gamle vaner igen “for nu er det jo alligevel gået galt”. Reducer istedet mængden af mættet fedt, junkfood, alkohol, søde sager og skab gode vaner for dig selv, for det er netop de gode vaner, der i længden gør forskellen – og dét giver overskud.

Husk at det heller ikke ødelægger dit vægttab fordi du drikker én sodavand eller spiser ét stykke kage. Et vægttab handler i sidste ende om at ligge i kalorieunderskud (altså at du forbrænder flere kalorier end du indtager).

Hvilken vej vil DU gå mod DIN sundere livsstil?