fbpx

Alt du skal vide om BMI

Alt du skal vide om BMI

Dit BMI-tal (Body Mass Index) bruges til at beskrive forholdet mellem din højde og vægt ift. de officielle anbefalinger, men kan sjældent bruges alene til at vurdere din krops sundhed. Dit BMI-tal findes ved at dividere din vægt med din højde i anden. Tallet bør ligge mellem 18,5 og 24,9 for at være ‘normalvægtig’.
Men selvom at BMI i mange år har været den mest udbredte metode til at vurdere menneskers sundhed og ideelvægt, kan det altså ikke helt stå alene.

For nogle vil BMI-tallet hænge udmærket sammen med en eventuel sundhedsrisiko som følge af vægten, men der er også undtagelser.
Svagheden ved BMI, er at det hverken tager højde for alder, køn eller kropsbygning (knogler, væske, muskler og fedtfordeling), men alene koncentrerer sig om forholdet mellem højde og vægt.
F.eks. vil ældre mennesker kunne have væsentligt mere fedt og mindre muskelmasse end i deres yngre dage, men stadig have samme BMI som tidligere. Meget muskuløse mennesker vil derimod ofte have et forhøjet BMI-tal, uden at være det mindste overvægtige.

Det er derfor vigtigt at sammenholde dit BMI-tal med andre faktorer for at få et større og bedre helhedsbillede af din vægt.

En kropsanalyse bør bl.a. indeholde både vægt, basalstofskifte, daglig kaloriebehov, fedt %, muskelmasse, knoglemasse og væske i kroppen mm. Ligeledes er før/efter billeder og mål af både talje, hofte og lår en vigtig del af udviklingen.

I et forløb hos mig har jeg altid ovenstående med. Jeg giver mine klienter det fulde billede af deres sundhed og udvikling, og ikke blot ét enkelt tal.